Prezentare Locala

Comuna Sfântu Gheorghe, Ialomița

Sfântu Gheorghe este o comună în județul Ialomița, Muntenia, România, formată din satele Butoiu, Malu și Sfântu Gheorghe (reședința)

Așezare: Comuna se află în centrul județului, pe malul stâng al râului Ialomița. Este străbătută de șoseaua națională DN2A, care leagă Slobozia de Urziceni. Prin comună trece și calea ferată Urziceni-Slobozia, pe care este deservită de stația Malu.

Demografie: Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Sfântu Gheorghe se ridică la 2.038 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.180 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (97,6%). Pentru 2,31% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (97,35%). Pentru 2,31% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Istorie: La sfârșitul secolului al XIX-lea, pe teritoriul actual al comunei funcționa în plasa Câmpul a județului Ialomița comuna Malu, formată din satele Malu, Cioara și Broștenii Vechi, cu o populație totală de 1092 de locuitori. În comună funcționau trei școli mixte (câte una în fiecare sat) și trei biserici (câte una în fiecare sat). Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna în plasa Urziceni a aceluiași județ, având în compunere satele Broștenii Vechi, Butoiu, Cioara, Malu, Principesa Maria și Fundu-Crăsani (conținând, așadar, și sate ale fostei comune Fundu-Crăsani, desființată), având 3156 locuitori. În 1931, a apărut și comuna Sfântu Gheorghe, prin separarea satului Sfântu Gheorghe, el însuși recent apărut, din comuna Balaciu; comuna Malu avea atunci în compunere satele Malu și Butoiu.

În 1950, comunele au fost arondate raionului Urziceni din regiunea Ialomița, apoi (după 1952) din regiunea Ploiești și (după 1956) din regiunea București. În 1968, ele au fost comasate în comuna Sfântu Gheorghe, comună ce a revenit la județul Ialomița, reînființat.

Monumente istorice: Patru obiective din comuna Sfântu Gheorghe sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Ialomița ca monumente de interes local. Trei dintre ele sunt monumente de arhitectură: conacul Florescu (datând din secolul al XIX-lea) din satul Malu, biserica „Adormirea Maicii Domnului” (1837) a fostului schit Malu din același sat, și casa cu cârciumă și salon Vasilica Anescu și Elena Radu (secolul al XIX-lea) din satul Sfântu Gheorghe. Un al patrulea monument, crucea de piatră din 1851 de la ieșirea din satul Sfântu Gheorghe către satul Butoiu, este clasificată drept monument memorial sau funerar.